Raporti i përditësuar ekonomik për Rajonin e Europës dhe Azisë Qendrore (EAQ) i publikuar së fundi nga Banka Botërore, parashikon që rritja për Shqipërinë do të jetë 7.2% për vitin 2021, i nxitur nga sektori i ndërtimit dhe aktiviteti i rindërtimit të pasojave të tërmetit. Sipas Raportit, rimëkëmbja ekonomike në Shqipëri për 2021-shin është më e fortë nga sa ishte parashikuar, kjo falë rritjes së investimeve private, konsumit dhe shpenzimet publike. Ndërsa politikat makroekonomike kanë mbështetur rimëkëmbjen, pasi pandemia goditi rëndë ekonominë e Shqipërisë, që shënoi një rënien me 4.0%.

“Ekonomia shqiptare është treguar inkurajuese. Rritja e fortë e parashikuar e PBB-së në vitin 2021 i nënshtrohet një shtrirjeje të qetë të vaksinimit, asnjë bllokimi të mëtejshëm dhe rimëkëmbjes së vazhdueshme në shërbimet, të udhëhequra nga turizmi dhe ndërtimi. Nëse pjesëmarrja në punë dhe punësimi rriten përsëri, varfëria mund të vazhdojë të bjerë; në një skenar optimist mund të bjerë në 30% deri në vitin 2022. Në vitet në vijim, konsumi privat parashikohet të kthehet si nxitësi kryesor i rritjes së PBB-së. Investimet private mund të sigurojnë mbështetje të mëtejshme për rritjen nëse zbatohen reformat e klimës së biznesit. Me eksportet që kthehen mbrapsht, deficiti i llogarisë korrente gradualisht duhet të tkurret në 7,0 % deri në vitin 2023. Shërbimi dhe eksportet, përfshirë turizmin dhe zgjerimin e operacioneve të procesit të biznesit duhet të ngushtojnë deficitin tregtar në një periudhë afatmesme. Rritja e fortë e PBB-së pritet të ndihmojë në rritjen e të ardhurave publike në 27,4 % të PBB-së në vitet 2022-2025”, thuhet në raportin e BB.

Qeveria plotësoi me sukses nevojat e saj për financim duke emetuar eurobondin në vitin 2020 dhe planifikon ta përsërisë këtë në 2021. Për të lejuar që borxhi publik të rritet më tej në vitin 2021, qeveria pezulloi përkohësisht rregullën fiskale të një borxhi në rënie ndaj PBB-së. Ndër të tjera raporti thekson se, ekonomia shqiptare ka treguar shenja inkurajuese të rimëkëmbjes në vitin 2021. Besimi më i lartë i konsumatorit, kërkesa e jashtme dhe stimuli i politikave mbështetën rritjen. Ndërtimi udhëhoqi rritjen e PBB-së në tremujorin e parë të 2021 dhe pritet të mbetet i fortë, falë rindërtimit dhe projekteve të reja të infrastrukturës. Kërkesa e fortë e jashtme dhe kushtet e favorshme hidrologjike kanë rritur prodhuesit nxjerrës dhe prodhimin e energjisë, eksportet dhe turizmin.

Sipas BB-së, punësimi do të rimëkëmbet në trend afatgjatë dhe çmimet e ushqimit mbeten të qëndrueshme. “Papunësia ka shënuar rënie në TM2, veçanërisht për punëtorët nën 30 vjeç. Pagat formale reale u rritën me 2,9 për qind, pjesërisht për shkak të rritjes së pagën minimale dhe niveli i varfërisë (me 5,5 dollarë në ditë) parashikohet të bjerë në vitin 2021 me 1,8 pikë përqindje në krahasim me vitin 2020. Mbledhja më e lartë e të ardhurave fiskale dhe borxhi i ri i lejoi qeverisë të rrisë shpenzimet për infrastrukturën. Konsolidimi fiskal dhe arritja e një bilanci primar pozitiv u shty për në 2024”.