Buzët e thata

Shkaqet më të zakonshme janë temperatura e lartë dhe dehidratimi. Nëse thatësia vazhdon, ne mund të flasim për një alergji të lëkurës, e cila mund të përkeqësohet nga balsamët e buzëve që përdorni.

Skajet e plasaritura

Skajet e plasaritura largohen sapo të largohet hidratimi, nuk është diçka për t’u shqetësuar. Nëse vazhdon më tej, shpjegimet ndryshojnë. Dieta e dobët, infeksionet, mungesa e vitaminës B dhe zinkut, diabeti, madje edhe sëmundjet autoimune.

Ndryshimet e ngjyrave

Ky ndryshim është gjithashtu më i lehtë për tu vënë re. Nëse buzët tuaja papritmas janë më të zbehta, mund të jetë për shkak të mungesës së hekurit (në pikën e anemisë), e cila ndodh gjatë një periudhe me rrjedhje të rëndë. Buzët e verdha tregojnë probleme të mëlçisë, ndërsa buzët blu tregojnë anemi ose probleme me zemrën. Para se të mendoni për diçka më të keqe dhe të shqetësoheni pa asnjë arsye, informoni menjëherë dermatologun tuaj.

Ndjeshmëri dhe ënjtje

Ënjtja dëshiron t’ju tregojë se ndoshta jeni alergjik ndaj ushqimeve të caktuara, kozmetikës dhe madje edhe pastës së dhëmbëve. Nëse vazhdon, konsultohuni me mjekun tuaj për të përjashtuar një gjendje më serioze.

Djegia në buzë

Kur ndjeni që buzët tuaja digjen (dhe nuk keni ngrënë asgjë pikante), ndoshta shoqërohet me mungesë të vitaminës B12, menopauzë ose depresion. Tani gjatë verës ju duhet të mbroni buzët tuaja nga dielli me krem ​​mbrojtës, sepse ato janë njësoj të rrezikuara nga kanceri i lëkurës.