Hetimi i përbashkët i Organizatës Botërore të Shëndetësisë me Kinën për origjinën e koronavirusit u kyç në një hendek të e rrët dhe u përball me e rrësirë. Raporti ofron teori në lidhje me rrugët e një përhapjeje zoonotike nga kafshët tek njerëzit, por asnjë burim i vetëm kafshësh mes mijëra që u testuan nuk ka rezultuar pozitiv me SARS-CoV-2. Hetuesit nuk bënë një hetim mjeko-ligjor për mundësinë e një rrjedhjeje laboratorike. Origjina e pandemisë mbetet e e rrët. Gjetja e përgjigjes është aq e rëndësishme dhe e pakapshme sa kurrë.

Vendosja në hije e të gjithë ushtrimit vjen përmes fuqisë të paparë të partisë-shtet kineze për të përcaktuar rezultatin. Kina ka mohuar me forcë se v irusi mund të ketë dalë nga Instituti i Virologjisë në Wuhan, i cili po kryente eksperimente të rr ezikshme në koronavirusët e lakuriqëve. Kjo përfshin modifikimin e gjenomeve virale për t’i dhënë atyre veti të reja, përfshirë aftësinë për të i nfektuar qelizat e mushkërive të minjve laboratorikë që ishin ndryshuar gjenetikisht për t’u përgjigjur siç do të bënin qelizat e frymëmarrjes njerëzore, transmeton lexo.com.al.

Sipas raportit të OBSH-Kinë, gjatë vizitës së ekipit në Institut më 3 shkurt, “zërat për një rrjedhje nga laboratori u hodhën poshtë kategorikisht nga drejtori i laboratorit”. Drejtori tha se laboratori trajtoi rreth 13,000 mostra gjatë tre viteve. Ai deklaroi se “Asnjë i nfeksion nuk është raportuar kurrë”. I gjithë stafi është testuar dhe rezultatet janë negative, tha ai. Një anëtar i ekipit të OBSH-së, Dr. Dominic Dwyer nga Australia, u tha gazetarëve të martën, “Unë mendoj se ishim të kënaqur që nuk kishte prova të dukshme të një p roblemi”. Por ai pranoi që ekipi nuk kishte kryer një hetim mjekoligjor të një rrjedhjeje të mundshme laboratorike. A do ta lejojë Kina një të tillë? N gurrimi i Kinës vetëm sa nxit d yshimet se ka diçka për të f shehur.

Hetimi i përbashkët – 17 shkencëtarë kinezë dhe 17 ndërkombëtarë që punuan gjatë 28 ditëve në janar dhe shkurt – hasi në shumë të panjohura z hgënjyese. Në kërkim të të dhënave nga rastet e hershme në Wuhan, 233 institucione shëndetësore kontrolluan 76,253 regjistra shëndetësorë të kushteve të frymëmarrjes në tetor dhe nëntor 2019 dhe identifikuan 92 që mund të ishin me SARS-CoV-2. Pas testimit, asnjë nga ato nuk ishte i lidhur. Tregu i ushqimit Huanan në Wuhan shiste ushqim deti dhe kafshë të egra, por “asnjë përfundim i prerë” nuk mund të nxirret për rolin e tij sepse kishte edhe raste v irusesh pa asnjë lidhje me tregun, thotë raporti, transmeton lexo.com.al.

Genomet virale dhe të dhënat epidemiologjike treguan “jo grumbullim të dukshëm” nga “ekspozimi ndaj mishit të papërpunuar ose kafshëve me gëzof”. Raporti shton, “Përmes testimit të gjerë të produkteve të kafshëve në tregun Huanan, nuk u gjet asnjë provë e i nfeksioneve të kafshëve”. Më shumë se 80,000 mostra të kafshëve të egra, bagëtisë dhe pulave u mblodhën nga 31 provinca në Kinë dhe asnjë nuk rezultoi pozitiv për virusin para ose pas s hpërthimit.

Shkencëtarët kinezë dhe OBSH këmbëngulën se rruga më e mundshme e virusit ishte një përhapje zoonotike, direkt ose indirekt nga një specie shtazore tek njerëzit. Ata e quajtën rrjedhjen laboratorike “një rrugë jashtëzakonisht e vështirë”. Por drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, nuk ishte dakord me ekipin, duke thënë se rrjedhja e laboratorit “kërkon hetim të mëtejshëm”. Ai deklaroi se të gjitha hipotezat mbeten në tryezë dhe është i gatshëm të vendosë specialistë për të hetuar më tej. Kina ka një përgjegjësi të hap dyert e saj. Kjo nuk është një lojë faji, por një hetim thelbësor për shkakun e kësaj pandemie për ta bërë një tjetër më pak të mundshme./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.