Edicioni 2024/25 i UEFA Champions League do të ndjekë një format të ri. Për të siguruar që formati i ri 2024/25 do të japë më të mirën për klubet, lojtarët dhe tifozët, UEFA e bazoi modelin e saj në konsultime të gjera me aktorët kryesorë në komunitetin evropian të futbollit. Reformat morën mbështetjen unanime në 19 Prill nga Bordi i Shoqatës Evropiane të Klubeve (ECA) dhe Komiteti i Garave të Klubeve UEFA (i përbërë nga një shumicë e përfaqësuesve të klubeve).

Ndryshimi kryesor në reformat e njoftuar nga Komiteti Ekzekutiv i UEFA-s pas takimit të tij më 19 prill 2021 është largimi nga faza e grupeve me 32 skuadra të formatit aktual.

Sezoni aktual i Ligës së Kampionëve fillon me pjesëmarrësit të ndarë në tetë grupe me nga katër. Nga sezoni 2024/25, do të ketë një kampionat të vetëm të përbërë nga të 36 klubet garuese. Kjo do t’u japë katër skuadrave të tjera mundësinë për të garuar kundër klubeve më të mira në Evropë.

Sipas formatit të ri, ekipet do të luajnë katër ndeshje më shumë sesa aktualisht. Ata nuk do të luajnë më tre kundërshtarë dy herë – brenda dhe jashtë – por do të përballen me ndeshje kundër 10 ekipeve të ndryshme, gjysma e tyre në shtëpi dhe gjysma e tyre jashtë. Kjo u jep mundësinë klubeve të provojnë veten e tyre kundër një game më të gjerë të kundërshtarëve – dhe gjithashtu rrit mundësinë që tifozët të shohin ekipet më të mira të shkojnë ballë për ballë më shpesh në garë. Formati i ri do të thotë se ka më shumë për të luajtur deri në ditën e fundit të aksionit të ligës.

Rezultatet e secilës ndeshje do të vendosin renditjen e përgjithshme në ligën e re, me tre pikë për fitore dhe një për barazim që vazhdojnë të zbatohen.

Ndërsa tetë ekipet më të mira do të përparojnë automatikisht në fazën e 1/16, ato skuadra të vendosura nga e nënta në të 24-tën do të hyjnë në një raund play-off.

Ata që përfunduan midis pozitës nëntë dhe 16 do të marrin pjesë në play-off, që do të thotë se ata do të përballen me ekipet e vendosura në pozitat nga 17 në 24 – me avantazh në shtëpi në ndeshjen kthyese.

Skuadrat që përfundojnë nga pozita e 25-të deri te e 36-ta do të eliminohen, pa asnjë qasje në UEFA Europa League.

Tetë klubet që mbizotërojnë në play-off do të kalojnë në fazën e nokautit, ku secila do të përballet me një nga tetë skuadrat që përfunduan në pozitat e para.

Nga faza e parë e nokautit, gara do të vazhdojë siç ka qenë deri tash.