Nga David Ignatius/ Ndërsa lista e sf idave të huaja të Presidentit Biden rritet, ai ka qetësuar në heshtje shpresat e paraardhësit të tij për denuklearizimin e shpejtë nga Koreja e Veriut. Një zyrtar i lartë i administratës tha se “Mundësia që Koreja e Veriut të heqë dorë nga ar mët bë rthamore është afër zeros” tani për tani. Në vend të kësaj, administrata po kërkon “masa kalimtare” të përkohshme, të tilla si ndalimi i përhapjes së arm ëve dhe kontrolli i zhvillimit të sistemeve të reja të lëshimit, të tilla si rak etat balistike të lëshuara nga nëndetëse. Njohja që denuklearizimi i Koresë së Veriut është, tani për tani, një qëllim i paarritshëm vjen ndërsa administrata e Biden është e mbushur me çështje të tjera kryesore të politikës së jashtme. Biden njoftoi këtë javë një tërheqje të shpejtë të të gjithë trupave amerikane nga Afganistani, vendosi sa nksione të reja të ashpra kundër Rusisë dhe filloi bisedime indirekte bë rthamore me Iranin.

Koreja e Veriut ka zënë vendin e pasmë mes këtyre dilemave të tjera të forta në vendin e përparmë. Por rre ziku afatgjatë që paraqet programi bë rthamor i Koresë së Veriut ka të ngjarë të jetë një temë e rëndësishme kur Biden të takohet sot me Kryeministrin e ri të Japonisë, Yoshihide Suga. Vizita e Suga është takimi i parë i Biden në Shtëpinë e Bardhë me një udhëheqës të huaj dhe një shenjë që, siç e tha zyrtari i lartë, “Ne nuk mund të jemi të suksesshëm në Azi nëse marrëdhënia SHBA-Japoni është e dobët”. Biden shpreson të krijojë marrëdhënie me një udhëheqës i cili, si ai, shërbeu gjatë si zyrtari nr. 2 në qeverinë e tij dhe u nënvlerësua gjerësisht politikisht. Suga po sjell disa zotime të mirëpritura në takim. Ai pritet të propozojë një investim prej 2 miliardë dollarësh në teknologjitë e komunikimit 5G që mund të ofrojë një alternativë ndaj Huawei të Kinës dhe ai do të ofrojë atë që zyrtarët amerikanë thonë se është angazhimi më domethënës për ndryshimin e klimës nga ndonjë aleat i SHBA, transmeton lexo.com.al.

Biden vendosi tonin joko nfrontues me Korenë e Veriut në konferencën e tij për shtyp më 25 mars, kur ai u pyet për provat e ra ketave me rreze të shkurtër të Pyongyang javën e kaluar. Ai tha se Shtetet e Bashkuara do të përgjigjeshin “nëse ata vendosin të pë rshkallëzohen”, por se ai ishte i gatshëm për “diplomaci… kushtëzuar me rezultatin përfundimtar të denuklearizimit”.  Qëndrimi i Biden, duke sugjeruar se denuklearizimi ishte një qëllim përfundimtar, jo i menjëhershëm, u përsërit në një deklaratë të përbashkët SHBA-Japoni-Kore e Jugut në 2 prill, e cila bëri thirrje për përparim “drejt denuklearizimit”. Qasja e heshtur e Biden pasqyron dë shtimin e fushatës me vizibilitet të lartë të ish-presidentit Donald Trump për denuklearizimin – i cili kaloi nga kë rcënimi me “zjarr dhe të rbim” kundër Pyongyang, në një samit të bukur në Singapor dhe në “letrat e dashurisë” të shkëmbyera me udhëheqësin e Koresë së Veriut Kim Jong Un.

Kim u akomodua me vëmendjen personale nga Trump dhe ai padyshim shpresonte se kjo do të vazhdonte në një mandat të dytë. Por pasi Biden fitoi në nëntor, Pyongyang u përpoq të ruante vazhdimësinë. Kim njoftoi në janar se deklarata vëllazërore, ndonëse e zbrazët, e Singaporit duhet të jetë baza themelore për marrëdhëniet SHBA-Kore e Veriut. Kim i dërgoi Biden një kujtesë të forcës us htarake të Koresë së Veriut me provat e ra ketave në fund të marsit, por edhe ai mesazh ishte i përmbajtur. Gazeta e partisë botoi ngjarjen në Faqen 2, ndërsa në faqen e parë shfaqte artikuj rutinë në lidhje me planifikimin dhe transportin e qytetit, sipas Robert Carlin, një ish-analist i inteligjencës i cili është një nga ekspertët kryesorë të Amerikës për Korenë e Veriut. Ky ishte një “sinjal i qëllimshëm” i përmbajtjes, më tha Carlin. Carlin argumenton që administrata e Biden-it duhet të flasë drejtpërdrejt me Korenë e Veriut, edhe nëse e pranon që ka pak shanse për ndonjë përparim në denuklearizimin. Ai shtoi se “Ne kemi nevojë për linja komunikimi të hapura, ne duhet të flasim dhe t’i dëgjojmë ato rregullisht”, transmeton lexo.com.al. 

Zyrtari i lartë tha se administrata e Biden-it i ka dërguar mesazh Koresë së Veriut se po rishikon politikën e SHBA dhe se “do të jetë e gatshme të angazhohet”. Por Pyongyang nuk është përgjigjur ende. Qasja e Biden ndaj politikës së jashtme duket se po zgjidh një pr oblem në të njëjtën kohë. Ai vendosi të tërhiqte trupat amerikane nga Afganistani, duke i dhënë fund një dhimbje koke gati 20-vjeçare me disa rr eziqe për atdheun, por një lehtësim jashtëzakonisht të madh për një vend të lodhur nga lu fta. Ai ka filluar t’i drejtohet Iranit, duke kërkuar një marrëveshje “pajtueshmëri për pajtueshmërinë” që do të vendoste përsëri kufijtë në programin e tij bë rthamor dhe do të lehtësonte sa nksionet e SHBA. Dhe ai po përpiqet të ekuilibrojë nd ëshkimet kundër Rusisë me diplomacinë, përmes një samiti të propozuar me Presidentin Vladimir Putin. Ulja e pritëshmërive për atë që është e arritshme tani me Korenë e Veriut ka kuptim, por nuk është një politikë. Biden ka nevojë për një formulë që balancon interesat kon kurruese – mjaft e ashpër për të forcuar Japoninë, por jo aq agr esive sa të fri kësojë Korenë e Jugut. Thjesht përputhja e suksesit të Trump në vendimin e Koresë së Veriut për të ndaluar testimet e saj bë rthamore do të ishte një arritje. Koreja e Veriut duket se është në dosjen “shumë e vështirë” për momentin. Por një gjë që kemi mësuar për Kim është se ai nuk pëlqen të in jorohet gjatë./TheWashingtonPost/Lexo.com.al/e.c.