Eshte nje gabim qe e ben shumica, por qe rezulton te jete nje rrezik serioz. Nese e mbani masken, por lini hunden jashte, eshte njesoj si te mos e mbani fare.mateo Ne kete perfundim kane mberritur një grup shkencëtarësh nga Johns Hopkins Medicine, qendra amerikane që po hulumton për Covid-19, ka realizuar një seri eksperimentesh për të mësuar se si hyn virusi në trup, dhe konkluduan se hunda është “goditja e përsosur”.

Sipas studimit, ajo eshte rruga kryesore qe virusi zgjedh per te hyre edhe ne qelizat e tjera te trupit. Nga hyrja e virusit ne kete menyre infeksioni shfaqet 700 herë më shumë sesa permed marrjes ne rruge te tjera. Studiuesit thone se pjesa më e ndjeshme është pjesa siperfaqesore dhe jo qelizat e brendshme. Duke thene kete, studiuesit shtojne, se nuk eshte fare rastesi qe nje simpotome e rendesishme eshte humbja e nuhatjes. Studiuesit hetuan nivelet dhe vendndodhjen e tij brenda sistemit të frymëmarrjes.

Virusi godet para së gjithash këtu. Megjithatë, deri më tani, askush nuk kishte hetuar mundësinë që ACE2, proteina që hap dyert dhe është receptori kryesor i membranës, ishte gjithashtu i pranishëm në hundë.
Tek meshkujt ACE2 ndodhet gjithashtu në mushkëri, veshka dhe zorrë. Por duke pasur parasysh trendin e kësaj patologjie, ekziston dyshimi se pjesa e sipërme e traktit respirator eshte pike kritike per sulmin.

Mostrat e hundës u morën më pas nga një grup pacientësh për të përcaktuar lokalizimin e ACE2, duke përdorur një teknikë të quajtur mikroskopi konfokale që rrit ndjeshëm rezolucionin. Mbajtja e maskes, sipas studimit eshte nje nga menyrat e mira per te ruajtur veten dhe te dashurit tuaj.